29 cze 2015

Co zaliczamy do nutraceutyków?

Co zaliczamy do nutraceutyków?

Co zaliczamy do nutraceutyków?

Nutraceutykami są przede wszystkim substancje biologicznie czynne o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Należą do nich m.in.: błonnik pokarmowy, oligosacharydy, bakterie kwasu mlekowego, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białka, peptydy, aminokwasy, ketokwasy, flawonidy, karotenoidy, roślinne sterole i stanole. Z kolei żywność funkcjonalna to w szczególności: owoce i warzywa w stanie nieprzetworzonym, zielona i czarna herbata, czy soja.




Jakie są rodzaje nutraceutyków?

Nutraceutyki zostały podzielone na kilka grup w zależności od przeznaczenia i najbardziej aktywnej substancji czynnej. Największą popularnością cieszą się preparaty łagodzące bóle stawów, poprawiające kondycję oraz opóźniające procesy starzenia.

W przypadku chorób reumatycznych (na które na całym świecie choruje blisko 25-30% ludzi w wieku 45-64 lat) substancją czynną jest olej z nowozelandzkich małży zielonych (Perna canaliculus). Z badań opublikowanych w czasopiśmie Instytutu Reumatologii dzienna dawka 1,2 grama tego oleju wystarczy, by znacznie zmniejszyć ból i zwiększyć ruchomość stawów (badania przeprowadzone na grupie 25 osób, przyjmujących suplementy przez 12 tygodni). Według listy Amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska Blue Ocean Institute, nowozelandzkie małże zielone uznawane są za jedne z najbardziej ekologicznych owoców morza i są ogromnym źródłem żelaza, betainy oraz glikozoaminoglikanów.

Nutraceutyki doskonale sprawdzają się również jako preparaty wspomagające pracę mózgu i poprawiające koncentrację dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz odpowiednim proporcjom pomiędzy kwasami EPA oraz DHA. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędnym budulcem błon komórkowych, tkanki mózgowej i nerwowej oraz zmniejszają skłonność do tworzenia się zakrzepów, chroniąc przed udarami mózgu.

Wspominając o substancjach najbardziej związanych z nutraceutykami, nie należy zapomnieć o astaksantynie, która jest związkiem o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Można się pokusić o stwierdzenie, że jest to antidotum na większość naszych przypadłości i schorzeń. Przede wszystkim jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów (jest nawet 800 razy bardziej aktywna od koenzymu Q10). Co to oznacza? Oznacza to, że potrafi ograniczyć wpływ wolnych rodników (substancji o szkodliwym działaniu utleniającym) na organizm, dzięki czemu zapobiega m.in. starzeniu się skóry. Korzystnie wpływa również na poziom glukozy we krwi, przez co zaleca się jej stosowanie diabetykom.

Komentarze (0)